2009. szeptember 10., csütörtök

Alibizmus

Kimondottan azert irom ezeket most le, hogy visszamenoleg igazoljam magam.
Amolyan Nostr(e)adamus jelleggel kizarolagosan oncelulag.

Fokent azert, mert nagymertekben zavar a jelen Vilagba valo teljesseggel lehetetlen betagozodasom. Sajnos, ha valakit megvetsz, nem tisztelsz es a halalat varod, az a valaki nem valoszinu, hogy a baratod akar lenni. Az en esetemben ez most azt jelenti, hogy a tarsadalommal es a tarsadalmi berendezkedessel vagyok igy.

Nincsen munkam, nincsen szocialis es egeszsegugyi biztositasom (mondjuk az 50 000 000 amerikai allampolgarnak sincs..), de van jovokepem. Ez jon most.
Ha nem akarsz miatta rossz erzeseket es almokat, ne olvasd tovabb. Ezt csinalja mindeni mas is. Nem vesz tudomast a tenykent is kezelheto informaciokrol.


Sok ember sokfelekeppen deffinialta, mi kell egy embernek az elethez. Enni, szabadnak lenni, dolgozni, gondolkozni, kimondani a gondolatokat, utazni, donteni es biztonsagban erezni magunkat.

Ennek megfeleloen van jogrendszerunk, mezogazdasagunk, szorakoztato iparunk es fokent iparunk. Ezt a kulturank hozza letre es osszessege a civilizacionk.

Hogy nehany reszevel a rendszernek baj van, azt az is erzi, aki muveletlen es a felhalmozott tudasa, kulturalis oroksege csak alacsonynak es kevesnek mondhato. A muveltebb korok pedig egyenesen undorodva, viszolyogva nyilatkoznak arrol, ami korulvesz minket. Milyen szar, piszkos, csunya. Csakhat a resze vagyunk, elni meg kell. Mint a korbeforgo ovodai hinta, amin a leghevesebb forgatonak is hanyingere van. De aki a legrosszabbul van, az kapaszkodik a legjobban, mert o a leesestol fel es annak a kovetkezmenyietol. Jo esetben az ovoneni kozbelep, vagy a legenyek kifaradnak. A jovoben csak akkor szallunk fel, ha jo kezekben lesz az iranyitas ill. felugyelet.


Marmost amit en is tanulmanyaim, kutatasai (kezdodnek a kemeny szavak, igen) alatt megtanultam, az a fosszilis es nemfosszilis energiahordozok, eloallitasuk, szallitasuk, forgalmazasuk es felhasznalasuk kozti osszefuggesek.
Mar csupan ennek az egy dolognak az ismereteben is kijelenthetjuk, hogy be fog baszni. Nagyon.
Nem terek ki arra, miert. Ezeket a dolgokat nem lehet szajbaragni. 2006 ban akartam a Vilag globalis energetikajabol diplomazni. 2009 szeptembere van, mire el tudnek kezdeni egy fullel farokkal rendelkezo munkat a temaban. Sejtem a dolgokat, de meg mindig nem latom at.



A masik nagy terulet, az ugynevezett gazdasag. Ahol a GDP, inflacio, deflacio, toke, tozsde es egyeb szavakkal talalkozhatunk. London az egesz kozpontja, az angolszasz vilagszemlelet es globalizacio is ezen a tenyen alapszik, nem a minden egyeb kulturanal jobb, nemesebb mivoltjan..
Nem varhatom el senkitol, hogy napokat aldozzon az IMF, tozsde, penzkibocsajtas, deflacio es ezen tetelek megertesehez szukszegesz egyeb elvont fogalmak megertesere. Mindazonaltal sok okito video, dokumentum jelent mar meg (fokent angolul es nemetul), amely a temaval foglalkozik.
A becsuletes allampolgar azt erzekeli, hogy nagy bankok jelentenek csodot, es valami nagy osszegu dollar es auro alapu penzeket folyosit valami immaginarios alap a bankszektornak. Kelle, akarja e, jo e, ezt tudja, hogy megitelni sem tudja igy nem is foglalkozik a temaval. Tudomasul vettem, nem ertem, leszarom. Biztosan volt valami egyszerubb hir is, mikor ezt bemondtak..
De a lenyeges az, hogy a penzpiac elvi szinten oncelluan lett letrehozva es a szukseges osszeomlasat csak a piac nagyobbitasaval lehetett elodazni. A piac jelenleg a Vilag. Elertuk a veget. Mindentol fuggetlenul a gazdasag veget vet maganak. Minnel kesobb, annal drasztikusabban.


A harmadik dolog, az az elso ketto kiegeszituje es folyomanya. A kultura, ami letrehozza a civilizaciot. Az alapjan, amilyen kiindulopontok adva vannak. Mennyi energiam es milyen gazdasagban, amiben elni fogok es kell elnem.
Milyen tudassal rendelkezem, milyen morallal, etikaval, valamint mit adok tovabb utodaimnak. Mi az, ami eletkepesse tesz ebben a tarsadalomban es mi az, ami nem.


Persze nem mellekes dolog meg maga a termeszet sem. Ami mindenek felett all, hiszen a gazdasag, tarsadalom, ez mind az ember szulemenye, igy a termeszet ala tartozo valami. Az oserdok, oceanok jol megvannak nelkulunk, mirulunk ez mar nehezebben kijelentheto. Meg akkor is, ha eletunkben soha nem is voltunk erdoben, nem bebetonozott vizmederben..
Ez a klimavaltozas. A banyaszat, szallitas, elet fugg tole. De a klimavaltozas nem fugg toluk, ill. hatnak ra negativan, de leallitani, erdemben befolyasolni nem tudjak. Itt is baj van, ez is mar egyre inkabb nyilvanvalo.


Ezek a kilatasok. A harombol egy is eleg, hogy vegetvessen a civilizacionknak. De egyszerre mukodnek, egymast erosito folyamatokkent.

Most mar csak az a kerdes, mikor tortenik, mi es mik lesznek a kovetkezmenyei.

Ringassuk magunkat abban, hogy hamar nem is 30-50 evekrol beszelunk, de legyen mondjuk 10-15. Es hat az meg nagyon messze van. Ne legyunk mar hulyek, hogy ilyen tavoli es igy jelentektelen dolgokkal foglalkozzunk, vagy akar idegesitsuk magunkat..


De ha aztan bebaszik, nekem majd persze nem lesz jo semmire, hogy ezt leirtam.. Es?!