2009. június 21., vasárnap

Valamit az olajszarmazekok apropojan

Mennyit ehet a Simson szaz kilometeren? Masfel, ket litert?
Akkor Komarom odavissza az olyan ketesfel liter, azzal, hogy esetleg voltal at Mostohaeknal is. Az olyan 3 euro. Menetidoben ugy ket ora es valami.

Mikor en jartam, 14+15 Sk volt es 3 ora busszal.
Most nekem mennyi lehet az egeszjegy? 4-5 euro?

Neked olcsobb busszal, diakkal. Nekem motorral. De ha oten es kocsival?
Az a Bravaval ugy 7,5 liter (mert ahol lehet, azert menni kell). Az 9 ojro osztva ottel. Nemegesz ketto per Kopf.

Biciklivel meg ingyen, csak a Simson menetidejenek jo duplaja (bar egeszsegesebb), a buszenak meg masfel.

Persze a jarmuvek beszerzese es fentartasa is penzt, energiat igenyel. Csak a labainkat kapjuk alapfelszereltsegbol (de azokkal, megha nagyok is, ez a "tura" jo kemeny napba tellik..).


Ehhez jon az a huncutsag, hogy a benzin ara nem igazan fugg az olaj aratol. Merthogy legjelentosebb resze az ado. Ha nagyon felmegy az olaj. Ertst ezalatt, hogy nem sok ido alatt 4-5 szorosere, majd visszaesik negyedere (25-140-25 $\hordo, jelenleg 70 felett ujra).
Az allam meg nem teheti meg, hogy ripszropsz megtriplazza a benzinarat. Akkor leall a gazdasag, taxisblokad es siro csecsemok.
Mindazonaltal az olaj el fog fogyni. Ez ugyben oreganyank a legmervadobb. Az O becslese, hogy elfogy, az biztos. Vagy par ev, vagy 3000 ev mulva. A jo szakembert onnan ismered meg, hogy az eredmenyei hosszutavon a sajat hibasavjaban maradnak. A 3000 evbe meg bele lehet ferni. Ez mar ugy biztos. Plane, hogy 2008 oktobereben tetozott az olajkitermelese a Homo Sapiens Sapiens fajnak. Kene belole tobb, plane ha lehetne olcson. De mar nem lehet. Csak kis mezok vannak es azok is szar helyen. Ertsd jeg alatt, viz alatt, vagy katranyhomok formajaban(ez olyan, hogy beviszel X mennyisegu energiat, szivattyuzol, varazsolsz es kijon 3-4 X erteku olaj).

Ebbol aztan sok erdekes dolog kovetkezik. Mert a traktor, permetezo, ontozo, kombajn, kamion, ezek mind olajra mennek. Dragul az olaj, dragul a paradicsom, retek. Kocsmaba is jobb autoval (esetleg honkaval) jarni. Enni meg kell.

No. Ird meg kommentben, hogy mi az, ami nem ul. Aztan tovabblepunk. Elborultabb, szontyolibb es ijesztonek is tuno iranyokba.

Most pedig eszunk mezes szezamoscsirket bundastesztaval. Ill. a teszta a piritott, a csirke a bundas. Tiz fele dologba piritva.. Ghee.