2009. június 12., péntek

Buborek, bhuuubhoreek..

..Az orombol jott ki elem..!


Szinejatszo, csodaszep. Bankok pusztulnak bele es egy globalis vilaggazdasagot roppant meg. Legalabb ugy, mint Spartacusek tettek a Romai Birodalommal.
Ez persze meg nem eleg egy Homo Sapiens Sapiens tipusu faj 10-15 000 (50-200 000?) eves kulturajat lerombolni. De razogatni mar tudja, talan felebred es tanul ebbol is valamit.
Vegul is mi ez egy jegkorszakhoz kepest, plane annak a meg nem ertett, de annal konyortelenebb es egyre fokozodo kovetkezmenyeivel. Elobb-utobb menni, mozdulni kell. Es itt a konzervativak meghalnak.. Es persze az oregek, gyengek, betegek. Mind.

De a jegkorszakok okai ismertek, vagy ismerhetok. Mind ahany van.. A mai tudasunkal egy megnyugtato kepet kaphatunk, hogy akkor mit es hogyan tettunk volna es elmondhatjuk, Otzit akar mi is hatbalohettuk volna. (Csak akkor abba hal bele...)


Az alacsonykamatu, ingatlanokra felvett amerikai jelzaloghitelek piaci allapotvaltozast koveto osszeroppanasanak eloszele - a buborek.

Ez nagyjabol azt jelenti, hogy nagyon sok bank adott nagyon kis kamattal nagyon sok embernek nagy visszafizetesi rizikoval nagyon sok penzt. Minden jol ment. Keveset kellett torleszteni es 4-5 % os gazdasagi novekedes mellett a berek es az eletszinvonal is novekszik.
Aztan valami tortenik, valami eler a fizikai hatarig (pl. zsumpaban a szar a felszinig). Es jovore az idei ezredhez kepest nem 1077 et kapsz (igen, ez 8% os evi novekedes), hanem "csak" 1023 at. Ez meg mindig 23 al tobb, mint legutobb, de Te ezzel is 54 el fogsz logni valakinek. Mert most hadj alni valami penzt?! Akkor nem dolgozik!

Te a bakntol a kolcsonod arra a hazra kaptad, amit elkezdtel epiteni a kolcsonbol. Ez mukodik, mert ha nem fizetsz, a hazad a banke. A bank eladja es ezzel nem pacsal ra. Te persze le vagy szarva, de ez igy normalis (..).
Csak van ugy, hogy mar igen sok a megepult haz (3 millioval tobb az USAban, mint amennyi kellhetne..). Es senki nem akar vanni. Vagy ha akar is, mindig lesz, akinek mar plafonig er a szar. Az eladja a feleert is akar. Igy csokken a hazak ara.

Vegul a dolog ugy all, a bank penzebol hazat epitettel (meg persze elverted jo reszet). Elveszik a hazad, meg amid van. A banknak van sok haza, akit senki nem akar. Es sok tartozasa, valakinek, valahol...
Nincstelen tartozasokat nyogo emberek (tobbsegeben nihilista hulyek) es csodbe ment, vagy allami tamogatasokat kapott buta bankok (ahol a fomenedzsment igy is megkapja a bonuszat..). Ez igy mar persze vilagkrizis.

Csakhogy ez nem valsag, vagy valami elore nem lathato Isteni beavatkozas. Ez a figyelmetlensegnek es fassagnak egyenes agu kovetkezmenye..



Holnap megnezzuk, mi es mely szavak jelentese nem vilagos. Meg hogy mi az, amin inkabb induljunk. Energian, kozgazdasagon, iparon, moralon.

A radioban mondtak, hogy a valsag miatt a 160 cm es nagyseggu, nagycsipoju nokre buknak a ferfiak. 100 megkerdezett es 200 foto alapjan. Es egy ilyen hirt a Petofi bemond..