2007. szeptember 28., péntek

Krasznahorka 2007 (hade Gombaszog!)

2000 ben a Troja B blokkjanak liftjeben lattam egy meghatarozo visageu uriembert. Egy evszammal (elnyuttseghez megfeleloen alacsony) es helysegnevvel ellatott sarga polot, valamint egy soroskorsot viselt. Tihi azonositott egy hasonlo jelenseget Alaszka egy eldugott lazacfeldolgozo uzemenek kozeleben egy satorban, valamikor 4-5 eve. A szembesites visszaigazolta, hogy ezen szemely megegyezik a keresztsegben elnyert Szkilaccsi nev hordozojaval.
Ekkor mar en is diszponaltam egy feher es egy zold Kobolkut 1999 poloval, melyek maig kedvelt pizsamaim (mint sokan masoknak is, lasd Lori).

A kovetkezokben hasonlo hangvetelu szoveg fog kovetkezni, mely szemelyes megeles nelkul is alkalmas lehet szemelyisegformalasra. Tehat, ha valaki nem tartja erdekfeszitonek, avagy tart attol, hogy barmimod is befolyasolodhatodna a nemkivanatos iranyba - "Hat az kapja be a faszt!"

[idezet a muveltsegi vetelkedo (5 kerdesalkoto, 9*4+Izi jatekos, valamint 3 reszeredmenyhirdetes, jo masfel oras jatekido, feszult figyelem es nagy igyekezet mindket oldalon) gyoztes csapatahoz intezett gratulaciobol, oszinte elismeressel.
A cimzett megertette es megkoszonte, az oszinten dicsero szavakat(Az erzelmek eme surusegu kibontakozasat a Ludolf fele szam 11 tizedesig torteno pontos ismerete, a krasznahorkaival egyidoben Bebekek altal epitett 7 gomori var pontos felsorolasa, valamint a Rocky reszek szamanak - nem ertekelt, de elismert tartalomismerettel - megadasa okozta. Nem beszelve arrol, hogy a tobbek kozt ezustermet eldonto, melyik termeszetes szamra gondoltam - papiron Mr. Rajko zsebeben - szamot is 2 erteknyi elteressel tudtak...). - HZs]

A tabor szinte mindig spontan nulladiknappal indul.
Ezen a napon az emberek eloszor orulnek egymasnak. Felallitjak a satraikat a legjobb helyekre, hogy aztan ok legyenek azok, akik a legkevesebb idot toltsek alvassal. Es ha megis, hat nem a sajat satrukban...
Ezenkivul elkezdenek egy mas tudatalapotba kerulni, ami masnaptol jo esetben az egesz taborra kiterjed. Arra is, aki nem akarja, vagy nem magyar... Ez szeszesitalok indokolatlan fogyasztasaval, valtozekony es helyenkent szokatlan ruhazkodasi stilussal, aktiv idotoltessel es mas faraszto dolgokkal jar. Mindezert Nitratol 5,5 orat kell utazni a leggyorsabb busszal, valamint legalabb ket nap a rehabilitacios ido, ha nincsen utolso + 1 nap, ami megesik szokoevenkent.

Elso nap delutan indul a program. A nullasok es a szervezok satrat vernek (nagy kozponti stabsatrat eloadasnak, bufenek, valamint sajatot, mert mar az elsot sem ebben toltottek).
Nagy cserkeszsatrat allitani tizenoten jo.

A taboron az erdo felol athaladt egy barnaruhas szerzetes. Vizetivott, acsorgott, majd elment.

Tanuk szerint negyen is lehet. Nekunk masfel oranal is tobb kelhetett hozza, de beleepult ket faronk, egy kozteri vilagitotest es volt benne meg az epules elejen sztriptiz. Valamint meg lett javitva egy sudar tartooszlopnak latszo facskaval...

A zuhanyzoknal megjelent harom csehszlovak leany. A gyanus iranybol.

Ismerkedes a fenyben, emberek erkezese, fozes, esti programok. Krizismegbeszeles, mert mint rendesen egy diaktabornak kell legyen penzugyi problemaja. Kaja olcson, de penzert, szerezni kell sort, Bhorrot, Egyebet, jo olcson, lehetoleg jot es arressel, de jo aron arulni. Draga eloadokat lefuj. Kesobb kiderul, ilyen nemigen volt amugyse, nemelyek pedig nem fogadnak el penzt, vagy csak kevesebbet.

A 3 szlav lanykabol 2 arab haremholgykent tavozik, a harmadik gyanusan normalis maradt.

Meleg van. A meleg jo, mert az emberek sok sort ihatnak, ami egy fesztivalon lenyeges. A fiuk nagyresze legalabb a polojat leveti. A lanyok is addig vetkoznek, ameddig a szepseguk es onkritikajuk engedi. Mediterran az ido, vele jar a kozhangulat is. Tranqui, siesta, fiesta.

A szerzetes az ivovizescsapnal hosszan csokolozik az egyik haremholgyel. Ez egyreszt a hormonjaiknak szol, meg hat nekunk is.

Este karaoke. Instrumentaaaaal, negy pont. Ra kell jonnunk, a DJ a legnagyobb paraszt a DJpult 5 km es korzeteben. A kesobbi diszkoban megtesz mindent, de a zene 1989 ota a legszarabb, amit valaha Felvideken magyar diakfesztivalon jatszottak. Minden este O fog zenelni. DJ Zsilla nevet a lelkunkbe vessuk es szereto megertessel fogunk ra gondolni.
Ketsegkivul a zene az egyik dolog, ami az ember viselkedeset, eleterzeset, hangulatat, gondolatait befolyasolhatja. A jol kivalasztott zene jokor csodat tesz. Zsilla igyekszik. Istvan kiraly veres kardjara iranyulo keresemre nyom egy Honfoglalas szamot, de nem a solyomszarnyan 3 hegyen szallosat. Aki esetleg azt hinne, ez nagy baj - Hat az bekaphatja a faszt!

Masnap pentek. Tapasztalt szervezok tudjak, hogy a delelottel csak a konnyu kaja elore elkeszitve zoldseggel es olcson, valamint a tizessor kompatibilis. A koradelutannal pedig a csuhe, kosarfonas, esetleg gyongyfuzes. De gyongyotfuzni is jobb kesobb.

Az ullo es acel hangja athiv a drotkeritesen, ott laknak a csehszlovakok es a kozepkori fegyverek. Valamint a falu fotbalpalyaja es Felvidek top 10 varaljai kilatasa.

Delutan, este a letszamunk megduplazodik. A munkasok erkezese. Valamint Csatlos Floriane. Mindket esemeny eros katalizator egy jolmeno reakciohoz. Kultura, tapasztalas, erzekeles, orules, megdobbenes. Az osszegyult emberanyag es eloadoanyag valami valoszinutlenul magas minosegu. Ittvan a DH komolyabb diakkoreinek otthontartozkodo vezetosege, azok baratai es sok utazo, erdeklodo, arc. Valamint eloadok akik altalaban maradnak legalabb egy ejszakat (Thalia szineszei, Berecz Andras, zeneszek, irok, koltok, stb.). Ha valaki nem is oszthat meg sok eszt, legalabb szep. Mint az allandosult 10 feletti szamban megjeleno 17-20 kozotti keleti csajok. Isten DNACad projektjenek allando ello kialitasa es a belepo ingyenes.

A szerepjatekos csehszlovakok allando sorozotarsaink a kocsmaban, de ramadan, sabat, husvet es egyeb satoros unnepekkor csak kofolaznak.

Szombattol az emberek alvasdeficitje jocskan 10 ora fele megy. Ez a kisse karos, de legalis es ingyenes drog jol mukodik. Kiki izgalmas sebekel szorakoztatja magat. A megerkezo eso lehuti kisse a kedelyeket, de schwarzwaldi tropikus gozolgo erdon athatolo napsugaras idojaras megnyugtatja a centis erdeihangyakat. A boldog embermassza kezd tudatara ebredni, hogy valami jo tortenik vele. Izi kijozanodik es ugymarad. Ezzel mindenki elveszti az egyetlen biztos pontot es megzavarodik. De az nem baj.

Erkeznek franciak, csehek. Tudjak, a csendhaboritas 03.00 tol lep eletbe es a tabor a mienk, tehat nekunk fizetnek es tobbet. Egy ilyen modositasokkal biro kozegben a kihagasok is mas szferaba tartoznak. Aki jovahagyta az A-t, ne reklamaljon az esetleges B-n se...
A vasarnp hajnali ebresztes szinte tervszerint folyik a kozismert dallamok, Algidasszemetesek es nehany innovativ talalmany (aprobab(ha ez tervezetten alt rendelkezesre, leborulok Ors elott) + ures plechovka, rozsdaskalyhacso - husang kombo). Az emberek lelkesek es effektivek. 05.50 kornyeken misem kelemesebb, mint 25 hozongo allat altal korulveve beleinni masfel ora eszmeletvesztes utan az igenytelen vodkaba. Egy satorbol, mintegy valaszkent NicolausVodka erkezik. A delikvens hamarosan szinten hozongo alatta valik. Akit a Giullotine megkimel, masokat juttat ra. A tarsadalmi normak es tortenelmi esemenyeket befolyasolo tenyezok egy 13 eves forma cseh gyerek satorbol valo kirantasaval kulminalnak. Valaki kiabalt hatulrol, meghat en is tudtam, hogy a szomszedaim a gyepun csehek. Isten felaldozta egyetlen fiat (vagy visszaelt a hataskorevel es faszan eloleptette...), a meg hatalyban levo Benes dekretumokert nekunk ennyi jar. Fakof. Nemhogy nem ivott, de nem is szolt semmit. -> Lasd a mar emlitett idezet.

Vasarnap hazamenes, ajtatos (ajulekony) okumenikus istentisztelet (ratifikaltuk az uj ertekrendeket), buszozas, vonatozas. 2 napon tul gyogyulo alvasdeficites hazaut elmenymegbeszelessel, kokadozassal, fakultativ.

Fenykepek bizonyara lesznek valamikor az oficialis oldalon.


Valami ilyesmi 14 ora lavas es nemi pihenes utan. Masok emlekeit orommel veszem. Tobb szem tobbet lat, de tobbet is nevet.

u.i. (Ma este lelottem csaladom jelenleteben egy galambot a haz antennajarol.
Ocsem haromszor lott ra... Bako, sujts!
Tolunk elfele kezdett zuhanni, visszakanyarodott jobbfele (ez a szarnya nem huzott), majd a teraszon megpattanva a fejunk felett centikkel landolt mellettunk 5 meterrel. Rozi a kutyank mer eses kozben elkezdett rohanni fele. Egy galamb ennel nagyobb hatassal nem halhat meg es nem is vedett. Igazabol balkani gerle.
Rozi elasta a homokba - barrique. De ocsem szerint lehet valami TopShopos gyorserleloje, mert 2 percig birta turelemmel es elkezdte tollakkal beteriteni az udvart. Hiaba, balsaja teknyika...)


D.

1956 + 50 + majdnem egy

Az 50 es evfordulon veletlenul belepillantottam valamibe, amit tan erdekes az en szemeimen es en agyamon keresztul latni. Fenetudja miert, mostanaban a regi dolgok ujraertelmezese van nalam teriteken... Gondoltam en, hogy tobbet elek akkor, mint az feldolgozhato...



Udv!

Hosszu szunet volt...

De most friss az elmeny, aztan erdekelt is eddig mindenkit, akit erdeklek.

Adam, Eva es az alma utan ugorva, a magyar adofizetok menetteritese remenyeben 6.30 kor indult a sarga autobuszunk Florencrol az azt megelozo nemalvas utan. Masfelorat aludni minek...
Buszon 5 pragai szorvanymagyar, nemi kesessel Budapesten a szombat delutani orakban. Napsutes, zaszlok, emelkedett hangulat es elszallasolodas, Rakoczi szovetseges polok, Nagymagyarorszagos hutomagnesek, egyeb. Vacsora, vonoskoncert, kis ivas. Akik aludtak szombatra, buli fakultative, nekem lampaoltas es ablaknyitas.

Vasarnap kulonbozo rakoczis koszoruzasok autentikus 56osokkal es hatarontuli fiatalokkal. Senki massal...
Este 18.05 1l kekfrankos rendelese a Bem ter melletti borozoban. 18.08 sms Viragtol, hogy varolistasok vagyunk a Barkaban a Liliomfira. Csapot, papot, bort, unokahugot, Matet a borozoban. Vastaps, menza, menzara keson, puszedli, turudi. Ujvar klub, ott buli a 18+ hatarontuliaknak. 460 Ft Futyulos koserbarack a 2. ingyen...

01.00 Gyorsmento telefonfulkebol. Nem perforalt vagbel, csak beakadt fing...
Azert egy uveg bort vettunk a benzinkuton, hamar a kollegat vittek a Szentjanosba. Hotelban kulonfele igenytelen tevekenysegek, ismeretatadas a fiatalgeneracioknak es onnon imazs tiprasa/epitese, toltekezes 56 szellemevel.

Reggel sok migrenes ember. Reggeli, visszafekves. Kenyszeritos hotelelhagyas, 90 ember varakoztatasa. Kulombozo koszoruzasok, eloadasok, masnapos tevekenysegek, duplakave. 16.00 utolsok is haza buszokkal. Ket masik egyennel megnezni a tortenelem evfordulojat.

A varos kellokeppen fellobogozva, mindenutt zaszlok, cimerrel, cimer nelkul, lyukkal. Emberek vonulnak a Szabadsag hidon. Csordaosztonbol hozzajuk csatlakoztunk. Sokat nem kellett kerdezoskodni, egyre tobben mentek eghyreinkabb egyfele. Vegul a FIDESZ gyulesen kotottunk ki. Atmenni az Astorian nem volt egyszeru. Eppen az europai neppart? szonoka beszelt englisul, mikor a Kossuth ter fele indultunk a Solyom beszed remenyeben. Irdatlan tomeg vonult a Deak ter felol is a mar emlitett esemeny fele. Probaltuk fotozni, nezni. Aztan valaki letett nekunk egy alufoliaba csomagolt meleg kinaikajat. Elvittuk, mert olyanok vagyunk.

50m el odebb uldogeltunk a szinten alufolias polifoamomon/karimatka. Tobben mosolyogtak rajtunk, valakik joetvagyat kivantak. Valaki megjegyezte, nem ultok itt sokaig...

Elment nehany allarcos arc. Megtobb. Elment 4 allarc egy A betuvel. Ez ma gyanus. Elment egy G es egy S. Az S-t crossmotoros tolta hatulrol.

Elfogyott a carisrizs. A betuk iranyabol nehanyan felenk futottak, fust latszott a tavolban.

Belebaszkodtuk a holmit (random(all)into taska) a taskaba es kicsit megilletodtunk. Megnezzuk ma, hova mentek a betuk, nem? Megaztan mi fustol ottan, nem?
Addig keveregtunk, mig az allarc/arc arany felment 50% fole.

Meg mindig nem esett le... A TONSDALE/egyeb ruhazat arany par meter utan szinten felenel tobb lett. A betuk mogott altunk. Ele mentunk. Leesett... SZABADSAG.

Mogule repultek a kovek, fele a gumilovedek es a konnygaz. Nagyjabol pillanat telt el a felfedezes es az incoming! felkialtasok kozt.

A granatok, nem sok, mogenk estek. Megvolt a tuzkeresztseg. Oldalso utcaba futottunk amator modon, azon keresztul tavozott a fust. A kesobbiekben a szeljarast online monitoroztuk.

A helikopter allandoan felettunk korozott. Egyreszt elvezte, masreszt terelgette a fustot...

A konnygaz erdekes dolog es hatasos. Szembe nemjo nyulni, mert csak elvaditja, kimosni sincs ertelme, de pislogni igen. Meg kimenni a fostbol... Erre alapoznak a rendorek is...

A rendorok azert a piros es kek szinu vizagyura is alapoztak, neha megpisaltattak a miheztartas vegett.

Erdekes modon, a ket arcvonal mellett fekudt egy ter, sovennyel elvalasztva az uttol. Ott siman elmehettunk a rendorokig. Itt nem volt egy koarc sem. Mivel nem neztunk ki annak, nem utottek meg, sok fotos, sima polgarok a randorkordon elott. Erdekes modon, inkabb ereztem magamat biztonsagban a rendorok elott/mellett 10 meterre, mint a hozongo tomeg elejen...
Rendor akarmennyi, ameddig a szem ellat. Mindenkinel idomito eszkoz. Gumibot, granatveto, kezi gazspre, allarc, pajzs.

Hamarosan rajottek a rendorok is, hogy nemjo az, ha kozel lehet hozzajuk menni, elkezdtek a parkot keriteni. Lassan, nyugodtan. Odebb nyomtak a bameszkodokat, megalapoztak a parkot tuzersegileg es az arcvonalat 90 fokkal mszembeforditottak a betukkel.

Ket oldalrol fordultak rajuk. Mi mentunk mogottuk, aztan oldalso utcakon vissza a hozongok koze, megiscsak adrenalinosabb az. Az oldalso utca eppen a kiallitott T34 es Csepel gepkocsik placcanal es a nagy lyukas zaszlonol torkolt a Deak terbe. Felalltunk a Csepelre, lassunk messzebb. Eppen allohaboru volt. Valakik elkezdtek nezni, mi lenne, ha.

Pragai kollega occse letekerte a Csepel ablakat. Egy 50 es feleseges, gyerekes(2) delikvens bemaszott, uresbe rakta. Mar csak tolni kellett. Valaki meg beszolt, "Ne bantsatok, csak toljatok!".

Itt nem a borfejuek voltak, hanem csak a "mukedvelok".


Mar gurult a front fele a Csepel, mikor tolunk 5 meterre startolt a tank. Fustfelho, meglepett csend, majd 5000 ember egyszeri diadalorditasa es erre persze nagy figyeles es csend a rendoroknel. Nem tudtak, mi tortent, de ereztek a levego remegeset, az euforiat...


Arpadsav, 56 os lobogo egy Kossuth cimeres 56os zsakmanyolt szovjet tankon, amint eppen tart
a rendorok fele... A tortenelem szepen ismetelte magat... Csak kik es ki ellen mennek?...


500 ember rohant a tank utan, a hangulat hadszinteri. Az arcomat a tenyerembe raktam, nem tudtam mit reagaljak. Feltem a megtorlastol, a lehetosegektol, a kordonbagazolastol, az emberek elgazolasatol, a lehetseges forradalomtol, hogy Gyurcsany lemond, hogy nem mond le...


Ledoglott. Felalltunk egy dombra, mindenki nezett a tank fele. A rendorok is. 2-3(5-10) perc mulva leszedtek(uk) a nagy 10*10m es zaszlot. A tomeg elmarta, ment vele a tank utan. Mire ujra bestartolt a tank es megindult a rendorok fele, ok is felocsudtak.


Eddig, ha a tomeget hatraugrasztottak, es ezt 15-20 percenkent megtettek, 3-4 granatot lottek ki. Most masodpercenkent repult ennyi granat az elso 10 masodpercben, szinte armageddonnak latszott, ahogy oldalrol lattuk az egyszerre 4-5 repulo es szikrazo lovedeket. Megijedtek a felejuk meno 25 tonnatol. Elottuk 50m el doglott le, kifogyott a nafta...

Csak le es felallni volt eleg a szallitojarmurol.

Tan lovasrendorseg is volt, mindenesetre elfele belerohantunk volna a FIDESZes akcioba, arra nem lehetett futni, jobbra kis utcacska. Kis tanacstalansag utan arra ment a tomeg, aztan csak setaban, aztan megallt. Aki messze van, nez vissza, aki menne, igy nemtud, kozbe lonek be a kis utcaba is, anyukak, oregek, gyerekek koze, ra. Fent a haztetokon fustoltek a granatok. Ha leesnek...

Se elore, se hatra, se ottmaradni...


Lassan kiurult az utca, egeszen a bejarataig jott a vizagyu, jo 250 meterrel elorenyomultak. Beletereltek a tuntetoket a tuntetokbe, de nemigen volt mas valasztasuk. Mukodokepes tank ellen nehez okosan keszulni.

Innen a Parlament fele mentunk, az egesz lezarva, balrol kerultuk, egeszen a Blahaig. Itt 9 fele lehettunk, eppen kialakuloban volt a masik osszecsapas. Ugyanazok az arcok, fiatalok, hozongok, Kurva Gyurcsany, Gyurcsany takarodj, elkurtad, egyeb. Nem igazan vette at a tomeg a skandalast, nem volt cel, elgondolas, eszme.

Csak buli legyen, kevesen vannak, menjunk! Este szerencsejuk volt, hogy a naggyules kozeleben voltak, maguk mogott ereztek a kivancsi tomeget. 50-100 ember dobalta a kovet a tobbi csak nezte, katasztrofaturizmus. Hameg dobalnak, illik visszadobi. Kore granatot. Ment a tologatosdi vagy haromszor. Granat, hatramegy, elillan, visszamegy.

Meguntuk, faradtak voltunk, ejjelivel Komaromba. Mire ott voltunk, eppen valahol osszecsaptak, mar csak a kemenymag.

Nagyon sok ujsag nagyon sokat irt a dologrol. Nem vonok le konkluziot. Nincs is. Mindannyian es masok is, szomoruak voltak, hogy igy nez ki az 50 eves evfordulo. Ez az erzes hatotta at az egesz delutant.


Lesz nehany kep. Majd. Orosztol kivancsi lennek egy hasonlora. Meginkabb az occsetol, mi jott le ebbol egy 15 eves gyereknek.


Mindenkinek nyugodalmast.


David