2009. június 8., hétfő

A Pragai Energetikai Tozsde Analitikusa

(2009.5.12. - 2009.6.9.). Keddtol keddig egy nap szabadsaggal (igen, az elso honapban).

Holnap befejezem az analitikusi palyafutasomat. Eletemben masodszor mondanak fel. Ez is legalabb annyira meglep, mint a Californias (Fitness es s.r.o.). Ott majd harom ev utan, itt nem egesz egy honap utan.
Mindketto ertheto es indokolhato. Valamint ismertek szamomra az okai es fel is fogom oket. Ez szamit.

A Vilagban sokat er a papir, az allami es nemzetkozi szinten elismert fokozatok, az akreditacio. Ha irni akarok energiarol, fenntarthato fejlodesrol, kozgazdasagtanban elofordulo humanizmusrol (joszandekot nem is lehet egy mondatban leirni a GDPvel...), neha fako, neha elmosodott, de felelmetes jovorol.
Akkor meg ma kell. Patosszal, beletorodve, akreditalva es ANALITIKUSAN.

Egy honap erdekes ido. Meg lehet tanulni a tozsde mukodeset, a Bloomberget kezelni, figyelni a forgalmat, kielemezni azt, mit kell megtanulni a rendszer felfogasahoz.
Karvinaban, Ostravaban, bar eszakon szinte akarhol kifejtik a koszenet. Par kilometerre elviszik, elegetik. A meleg kb. 30-39% a turbinat hajt meg. Hoeromuvenkent 300-400 MW teljesitmeny korul. Az megy a drotokba es kulonfele forumokon (brokerek, energiatozsdek, bilateralis megallopodasok) eljut a felhasznalohoz, aki teszemazt Arad mellett a palantajinak fut vele a foliaban, mert Peredrol szarmazik.
Az aram nagy biznisz. Meg talan jobb, mint az olaj. Kozep Europa egyetlen komolyabb aramtozsdeje eppen a pragai. Csehorszag elletasanak a felet kitevo mennyiseget kozvetitett az utobbi evekben es ekszcessziven bovul. A napi forgalom 5-15 M euro. Maga az energetikaitozsde osszesen 6 ember. Holnaputantol 5.

Mar regen kigondoltam, hogy leirok valamit abbol, amit osszekotottem gondolatban. Balazsnak fogok irni. Az ugymond valsagot elindito jelzalogbuborekrol. Az olajtermeles tetozeserol. Arrol, hogy bele lehessen gondolni a fosszilis fuggesunkbe es mint sakkban, tobb lepest el tudjunk kepzelni elore fejben.
Es persze a penzrol. Hogy keszul, kik altal, mi a fedezete es mi az oka, hogy letezhet.

Ocsemet ismerem, tudom mi az, amit gond nelkul fel tud fogni. Nagy elonye van a populacio tobbsegevel szemben, hogy tagul az elmeje. Persze ez 16 evesen meg el is varhato. Masreszt melloznom kell integralokat, gradienseket, angol, vagy mas "idegen" prezentaciokat es az elettapasztalatok azon szegmenset, amik 20 eves kor, egyetemista baratok es foleg szelsoseges helyzetek atelese utan szerezhetok kulfoldon.

Masreszt nagyanyamnak is, aki mar nem maszik fara, de mar a forma egyet sem nezi (talan szerinte is ostobasag a "professzionalis" sport), ket kutyaja van es 76 eves, valamint hetfotol szombatig munkabajar. Mert aktiv lelek aktiv testben akar elni.

Szoval 16 - 76 kozti nem erettsegizetteknek fognak szolni a kulonfele tezisek, hypotezisek, elmeletek, osszeeskuves elmeletek es gondolatok. Amik kozt ritkan, de elo fog fordulni sajat is. Ha nem, igyekszek megadni forrast.

Holnap meg valami hasonlot (csak rovidebbet, okosabbat, egyszerit) kell irnom Petr Koblicnak a Prazska Burza (ez akar teambildingnek ego nyilakkal loni) CEOjanak. David Kuceranak (neki voltam erdekes) az Energetikai Tozsde fotitkarjanak. Es Lenka Klcovanak, aki az aramtozsde businnes developementjeert felelos, valamint az en "karrierem" halvaszuleteseert.


Azt hiszem leteszek a szellemi munka (penzert) vegzesere valo torekvesrol. Legalabbis mig letezik az US Dollar, nem kene vele ujra probalkoznom...